Dzisiaj mam coś ekstra dla miłośników słodkości.
Gofry twarogowe z truskawkami i jogurtem (lub innym ulubionym dodatkiem).
Pomyślicie sobie pewnie, że nie każdy ma w domu
gofrownicę. To prawda. Ale nie martwcie się. Mam na to rozwiązanie. Możecie z
tego ciasta usmażyć placuszki i dodać do nich np. truskawki. Wychodzą równie pyszne jak gofry.
Składniki (na 9-10 gofrów w zależności od gofrownicy):
- kostka chudego twarogu (250g)
- 2 jajka
- 3/4 - 1 szklanki mleka (należy wlewać stopniowo i sprawdzać konsystencję)
- 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
Przygotowanie:
Do miski przełóż twaróg, wbij jajka i zblenduj na masę. Możesz twaróg rozgnieść widelcem.
Do
masy wlej olej, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol. Wymieszaj.
Na ten moment ciasto będzie bardzo gęste. Zacznij wlewać mleko. Mieszaj.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu, który spływa z łyżki
(widać to na ostatnim filmiku).
Rozgrzej gofrownicę lub patelnię, jeśli smażysz placki. Nakładaj po dwie łyżki ciasta na gofra/placek. Smaż do uzyskania złotego koloru po obu stronach. W placki możesz powtykać kawałki truskawek. Podawaj na ciepło lub zimno.
smaczne:)
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję
Usuń